Rick Yancey: Az ötödik hullám - Nem félünk a könyvektől!

2016. október 20., csütörtök

Rick Yancey: Az ötödik hullám

Eredeti cím: The 5th Wave
Nyelv: magyar
ISBN: 9789632663272
Eredeti megjelenés: 2013.
Kötésmód: ragasztott kartonált
Oldalszám: 466
Kiadta: Cartaphilus Könyvkiadó

Fülszöveg:
Az első hullám nyomán sötétség támadt.A második hullámot csak a szerencsések élték túl.
A harmadikat pedig a szerencsétlenek.
A negyedik után egyetlen szabály maradt: Ne bízz senkiben!
Cassie egy lépést sem tesz a következők nélkül: Luger, M-16-os gépfegyver, lőszer és Bowie-kés. Ennivaló, víz, hálózsák és körömcsipesz csak ezek után következik a listán.
Cassie tizenhat éves, a néptelen országúton menekül. Rajta kívül már nem sokan vannak életben a Földön. Menekül a lények elől, akik embernek látszanak, és akik megölnek minden útjukba kerülőt. Akik több hullámban pusztították az emberiséget. Nem tudjuk, kik az idegenek. Nem tudjuk, miért akarják megsemmisíteni világunkat. Csupán egyvalami világos: mindenkit ki akarnak irtani.
Cassie családja túlélte az első és a második hullámot. A harmadik és negyedik viszont már nem kímélte őket. Cassie most az ötödik hullámmal néz farkasszemet: vagy öl, vagy megölik. "Csak akkor maradsz életben, ha egyedül maradsz" - ez a meggyőződése. De aztán találkozik Evannel, aki elbűvölő és titokzatos, és egyedül ő segíthet Cassie-nek, hogy valóra váltsa az öccsének tett ígéretét. A lány választásra kényszerül bizalom és csüggedés, harc és megadás, élet és halál között. Föladja vagy fölveszi a harcot?
"Itt vagyunk, és aztán már elmentünk, és nem az számít, hogy mennyi ideig voltunk itt, hanem, hogy ez idő alatt mit csináltunk."
Vélemény:
Végre, végre, végre! Tudtam én, hogy léteznek olyan ifjúsági regények, amik engem is meggyőznek, csak megfelelő helyen kell keresni őket. Az ötödik hullám végre mást hoz, mint az örökké tartó nyafogást és a szerelmi háromszögek kavalkádját. Azt pedig ezentúl nem fogom hagyni, hogy a gyengének tartott filmváltozattal riogassanak, ugyanis...

...ez a könyv minden volt, csak gyenge nem! Már az első pár oldal után tisztában voltam vele, hogy igen, ebben biztosan nem fogok csalódni. Az egyik legfontosabb, hogy nagyon jó stílusban ír a szerző, bár ami az elején kicsit bezavart, az a fejezetenkénti nézőpontváltás volt. Csak az első 10-15 sor után esett le, hogy itt bizony már egy másik szereplő szemszögéből figyelhetjük az eseményeket. 

A sztori maga nem mondom, hogy a legeredetibb, de ez nem is számít, hiszen a cselekmény többnyire logikus felépítése és érdekes leírása bőven kárpótol bennünket. Sokszor eseménydús és pörgős, amikor pedig nem, akkor felvázolódik egy borzalmas jövőkép, az idegenek által hullámokban hozott halálról, a túlélésről és arról, hogy mi van akkor, ha mégsem minden idegen olyan gonosz, mint ahogy hisszük.

Itt térnék át a szereplőkre. Cassienek ugyanis ezzel a problémával kell szembenéznie. Az átlagos élete egyik napról a másikra romba dől, az ismerősei és szerettei szép lassan eltűnnek mellőle és marad ő. Az ígéretével, a gondolataival, majd Evannel. Evan kicsit erősíti a többi könyvből ismert sztereotípiát, azt a pasit, akiért olvadnak a csajok. És persze itt ő a természetfeletti. De a kettejük története nem egyenlő a folytonos picsogással, a három nap alatt 'belédszeretek' és boldogan élünk míg meg nem...-mel. Cassie nem nyavalyog folyton, hanem igazi, erős női karakter. Az ő kapcsolata Evannel őrület, az egymásra találós jelenetük lett az abszolút favorit.

Amúgy tele van apró és váratlan eseményekkel. Olyan szereplők felbukkanásával, akikre nem is gondoltál volna és olyan fordulatokkal, amiknél nem egyszer felkiáltottam, hogy 'Nemáár! Ez komoly?'. És a legfontosabb ebben, hogy nem tűntek erőltetettnek. Nem éreztem úgy, hogy mindezt azért szervezte így a szerző, csak hogy történjen végre valami. Jól megkomponált és logikus volt.

A lezárás kicsit semmilyen volt, meg persze nyitott is, hiszen ha jól tudom már megjelent magyarul is a folytatása. Amit most persze nagyon sürgősen be kell szereznem, mert iszonyatosan érdekel, hogy mi fog történni a későbbiekben. De addig is, ha mást nem is, de meglesem a filmet is, hogy arról is hozhassak majd valamit.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése